KOREDE HELAL YEMEK
Sevgili takipcim ve sevgili chingu’m Kerimenur
Karagoz’un ozel istegi dogrultusunda bizzat kendisine ve beni takip eden digger
chingularim icin Kore’de bir Musluman’in yiyebilecegi yemekleri soyleyecegim.
Ilk olarak bu kelimeyi aklimizda tutalim.
“Hashnik” . Guney Kore’de yasayan muslumanlarin bu yemegi yiyebilir anlamina
gelir.
Isimlerini siraladigim bu yiyecekler; deniz
urunu, pilav ve sebze yada ramen ve sebze ile servis edilir.
Guney Kore’de yemek istiyorsaniz, Helal
lokantasini oyle her yerde aramayin.
Helal lokantalar Kore’nin her yerinde yoktur. Elbette ki Farkli mutfaklarin
helalini bulabilirsiniz (mesela Kervan Turk lokantasidir ve cok unludur) ancak
siz Kore mutfagini tatmak istiyorsunuz. Helal Kore mutfagi bulmak cok kolay
degildir. Bu yuzden Kore yemeklerinin, sebze agirlikli, icerisinde et veya
alkol kullanilmayan yiyecekleri tercih edin.
Guney kore’ye gidip bir yerde yemek isterseniz ve akliniz karisirsa,
lokantanin mudurune su cumleyi soyleyin “ Gogi um mou go yeo!” (ben et
yemiyorum )demektir.
Sevgili chingular sunu unutmayalim
Kore’lilerin damak zevkleri Turklerden biraz farklidir. Onlarin degisik bir
damak zevkleri vardir. Tadip gormek her zaman en iyisidir.
Kore Lokantalarinda Sunulan Ana Yemekler

Budhist
Temple Cuisine/ Budist Tapinagi mutfagi (Tamamen vejeteryan)

Jeon
(krep) ya da Pajeon (taze sogan krepi)

Yachae
Gimbap ( etsiz sushi)

Bibimbap
(sebzeli, karisik pilav)

Boribap
(sebzeli karisik arpa pilavi)

Sundubu
Jjigae (yumusak tofu guveci)

Juk
(yulaf lapasi)
Kimchi
Jjim (kizarmis kimchi yaninda tofu)

Doenjang
Jjigae (Fermente edilmis fasulye puresi guveci)
Ddeokbokki
(baharatli soslu cignenebilir pirinc kekleri)

Mae
Eun Tang (Baharatli balik corbasi)

Dolsot
Yachae Bibimbap (Tas/ Seramik kapta pismis sebzeli karisik pilav)

Dolsot
Chamchi Bibimbap (Tas/Seramik kapta pismis; tonbalikli, sebzeli karisik pilav)

Saengson
Gui (Kore stili gril yapilmis balik ve
yaninda pilav ve ara yemekler)

Naengmyeon
(soguk ramen)
Ara Yemekler, Tatlilar, Atistirmaliklar
ve Icecekler

Myeolchi
Bokkeum (wokta kizarmis hamsi)

Bindae
Ddeok (Mung fasulyesi krep)

Dotorimuk
(Mese palamudu jolesi)

Patbingsu
(Tras edillmis buz ve kirmizi fasulye tatlisi)

Gyeran
Jjim (buharda pismis yumurta)

Misir
dondurma

Shikhye
(tatli pirinc icecegi)

Baek
Kimchi (beyaz lahana kimchi)
Oi
Sa Baegi (salatalik kimchi)

Ssamjang
(karisik soya fasulyesi ve biber salcasi)

Yachae
Ramyeon (sebzeli ramen)

BingeoBbang
(sus baligi sekilli hamur isi)
No comments:
Post a Comment